mai departe

Dati si voi mai departe www.SanduMaryan.BlogSpot.com

Votati-ma in TOP 66

Www. SanduMaryan. BlogSpot. com Top66 Statistici

www.Trilulilu.ro/FEDAYN

Trilulilu - Video, Imagini, Audio

miercuri, iulie 21, 2010

Gadgeturi pentru supravietuire

Tehnologia avansată de care ne bucurăm de cel puţin 10 ani şi care se vrea a evolua către un utopic infinit (până când vom străbate universul precum în Star Trek şi vom deveni nemuritori) ne-a adus în confortabila situaţie în care stai în faţa unui monitor de unde creezi, rezolvi şi împarţi sarcini/probleme. Iar dacă job-ul tău presupune lucrul cu calculatorul şi termenul “liber” este deja un arhaism, până şi jumătatea ajungi să o cunoşti stând plictisit într-un fotoliu şi răsfoind profilurile de pe site-urile de socializare (desigur, în pauza de masă sau de ţigară).

Să spunem că aceasta ar fi latura întunecată a tehnologiei. Spiritele rebele care nu pot fi constrânse la o asemenea viaţă şi nu pot fi convertite la noua religie “workaholism” sau, mai pe româneşte, “uorcoholism”, vor profita însă de instrumentele high-tech pentru a se aventura în locuri ce înainte puteau fi atinse doar de oameni cu o condiţie fizică excelentă şi cu experienţă. Partea proastă este că, în cazul începătorilor, lipsa unor lecţii de supravieţuire îi conduce către o moarte “prostească” ce ar fi putut fi evitată dacă ar fi ştiut, dacă ar fi avut... câteva obiecte simple dar deosebit de utile.

Vom prezenta acum câteva gadgeturi dedicate celor ce trăiesc periculos, dar care pun preţ şi pe siguranţa lor. Nu ştii niciodată ce surprize pot apărea, oricât de abil şi de inteligent ai fi.

1.Houdini Tool – evadarea din adâncuri

Chiar în urmă cu o lună, în Bucureşti, s-a petrecut un tragic accident în care câţiva tineri au murit înecaţi după ce au plonjat cu maşina în Dâmboviţa. Şi acesta nu e deloc un caz singular. Poate ai impresia că la volan eşti stăpânul şoselelor, iar când ai în spate câţiva amici care te contestă vrei să arăţi tot ce ştii. Mai departe nu are rost să intru în detalii legate de “etica rutieră” pentru că nu mă pasionează. Îţi propun un mic accesoriu pe care ar trebui să-l ai la îndemână tot timpul, mai ales dacă ai piciorul greu şi îţi place să calci acceleraţia “la blană”. Houdini-Pro Tool te scoate din încurcătură în majoritatea situaţiilor când din diferite motive rămai blocat în automobil. Sparge geamurile cu uşurinţă, taie centura de siguranţă şi face lumină în întuneric. Cam asta ar fi, pe scurt, descrierea micului salvator. Costă doar 40 de dolari şi se poate comanda online de pe site-ul houdinitool.com.

Houdini ToolsHoudini Tools

2. LED Headlight – întunericul vine mai devreme în munţi

LED Headlight (frontala)LED HeadlightInl
Probabil că ştii asta încă de când erai “juma’ de buletin”, însă unii din comoditate nu prea ţin cont de acest lucru. Dacă s-a întunecat, te-ai abătut de la traseu şi ai pierdut marcajele, prin apropiere se aud foşnete dubioase, iar prietena ta începe să plângă a resemnare, atunci ai cam încurcat-o. Nu ar fi fost mai bine să porţi o frontală pe cap? Cea prezentată aici este rezistentă la apă, poate fi ajustată pe verticală şi oferă o autonomie de până la 55 de ore cu un set de baterii AAA. Preţul pentru a reveni pe drumul cel bun mai uşor este de 20 $.

3. Unealta multifuncţională

Urmaşul briceagului tradiţional este acum mai rezistent şi ştie să facă ceva mai mult decât să taie slănina afumată: destupă sticle, taie/dezizolează tot soiul de cabluri, desface şuruburi, îţi curăţă murdăria de sub unghii şi lista poate continua. Swiss Tech Tool se numără printre cele mai simple unelte de acest gen şi poate fi a ta în schimbul sumei de 16,5 $. Cei care vor ceva mai sofisticat pot arunca o privire în oferta Leatherman & Gerber.

Swiss Tech ToolSwiss Tech Tool 8-in-1

4. Healthy Travel Kit – pachetul medical de bază

La drum lung, în special în sălbăticie, un astfel de pachet este indispensabil. Healthy Travel Kit include medicamente pentru tratamentul:

  • răcelii şi durerilor de cap,
  • musculare şi stomacale;
  • stărilor febrile;
  • alergiilor;
  • arsurilor solare etc.

Alături de pastile, vei găsi în kit-ul medical şi nişte manuale de instrucţiuni de călătorie şi de prim ajutor. Un astfel de pachet costă aproximativ 35 $.

Kit medicalHealthy Travel Kit

5. Busolă digitală cu memorie

Busola digitala cu GPSBushnell Backtrack
Busola digitală poate fi de un real ajutor atunci când te deplasezi pe munte prin locuri nemarcate. De asemenea, e foarte utilă şi pentru cei care uită unde şi-au parcat maşina. Înregistrează până la trei puncte de reper (selectate de tine), iar apoi te îndrumă înapoi de unde ai plecat. Ghidarea este posibilă datorită receptorului GPS integrat, deci nu funcţionează în parcări subterane, peşteri şi alte locuri în care nu poate recepţiona semnal de la satelit. Busola Bushnell Backtrack are un preţ de 89 $ - noi credem că face banii.

6. Încărcătorul Tesla

Ce te faci când rămâi fără baterie la telefon şi ai nevoie de ajutor sau vrei să comunici ceva foarte important? Pui telefonul la încărcat? Unde, în pădure? Nu prea se poate. În schimb, dacă scoţi din rucsac încărcătorul “manual” Wind Up Charger s-ar putea să rezolvi situaţia. După două, trei minute de dat la manivelă, vei câştiga aproximativ opt minute de convorbiri, iar dacă ai nevoie de ceva lumină, află că încărcătorul este dotat cu LED-uri şi îţi va oferi funcţia de lanternă pentru 20 de minute în schimbul a un singur minut de efort susţinut din partea ta. Gadgetul vine cu adaptoare compatibile cu majoritatea interfeţelor de telefoane (Nokia, Samsung, Sony Ericsson). Preţul său este de 20 de dolari.

Incarcator Wind-Up Phone Charger

7. Dispozitiv de purificare a apei

Filtru de purificare a apeiInline Filter
Un amic din provincie spunea odată că apa din Bucureşti nu e bună nici să te speli cu ea. Nu îi dau dreptate, eu unul încă nu m-am îmbolnăvit din cauza apei de la robinet. Sunt conştient însă că există destui mofturoşi care se hidratează doar cu “Vitel” şi alte produse din import. De, izvoarele noastre sunt poluate. Toţi snobii care se tratează cu produse “pure” au acum o alternativă mai ieftină – sistemul portabil de purificare. Acesta garantează până şi curăţarea apei dintr-o băltoacă stătută, în limita a 1600 de litri. Dispozitivul elimină substanţele chimice, erbicidele, pesticidele, sedimentele şi alte impurităţi. Cât de eficient, rămâne să aflăm de la cineva care şi-a cumpărat aşa ceva – eu unul sunt mai puţin pretenţios. Şi oricum, la 70 de dolari cât costă filtrul, am ceva dubii cu privire la eficienţa acestuia.

8. Cuţitul lui Rambo

Ultimul, dar nu cel din urmă gadget pentru supravieţuire, este desigur cuţitul lui Rambo. Bine, acum nu garantez că e chiar acel cuţit cu care celebrul personaj a omorât mistreţul în filmul ce a deschis cunoscuta “sagă”, dar cu siguranţă se va dovedi la fel de util şi în mâinile tale – mai ales când, din varii motive, instinctul de supravieţuire va prima în faţa conştiinţei. Cuţitul cu lamă de 20 de cm are şi alte atribuţii în afară de a spinteca: beneficiază de suport pentru prinderea la curea (suportul dispune de buzunare), are zimţi speciali pentru a hăcui diverse tipuri de cărnuri şi vine cu un accesoriu de nelipsit pentru un aventurier înnăscut: busola, de această dată cu ac magnetic. Preţul cuţitului este de 45 $ şi poate fi achiziţionat doar dacă ai sau minţi că ai peste 18 ani.

Cutitul lui RamboSurvival Knife

În încheiere, să tragem o linie să vedem cât costă o investiţie de bază pentru supravieţuire – după calculele noastre cam 336 $, adică aproximativ 1000 RON. Cu taxele de transport, s-ar putea să ajungi la un maxim de 1500 RON. Mai puţin decât un iPhone, ce-i drept cu gadgeturile pentru supravieţuire nu vei fi apreciat prea mult de către reprezentantele sexului frumos. Acum, tu decizi dacă rămâi un băiat efeminat de oraş sau devii un supravieţuitor, un bărbat adevărat.

Niciun comentariu: